söndag 14 september 2008

Tianorimousse med Crisp . Kalamansigelé och Timjanskum

Jag hade i veckan den stora äran att få skapa två små desserter till Chokladcompaniet. Chokladcompaniet är det företag som säljer den underbara Valrhona chokladen i Sverige. Det var en chokladprovning samt uppvisning av nya produkter.Sen var det då jag som pratade lite och bjöd på två små enkla desserter. Det var en massa journalister inbjudna. Tycker verkligen det var trevligt och jag älskar att göra den här sortens grejer. Jag ska bifoga receptet på den första desserten nedan. Den andra kommer inom kort. Jag kan säga till Emma att den här gången har jag förklarat ,så alla ska förstå recepten :-) utan att behöva ha lexicon.
Kan tillägga här att jag gjuter moussen först i botten på glasset. När den stelnat har jag på cripsen. Efter det Kalamansigelén och sist skummet lycka till.

Tianori Mousse

Äggulor 120 gr
Ägg 60 gr
Socker 60 gr
Grädde 600 gr
Tianori choklad 180 gr
Gelantinblad 2 st

Börja med att blöt lägga gelatinet i kallt vatten .Vispa ägg och äggulorna fluffigt. Koka sockret med 20 gr vatten till 121 grader häll det på dom uppvispade äggulorna. Vispa sedan blandningen sval. Grädden ska vispas lätt. Smält chokladen så den blir varm ca 50 grader. Smält gelatinet försiktigt i en liten kastrull. Ta lite av den nu kalla äggblandningen och blanda med det smälta gelatinet. Sen blandar man ut allt gelatin i ägoblandningen. Rör i den varma chokladen och avsluta med den lättvispade grädden. Fyll upp i glas.

Chokladcrisp

Hasselnötter 150 gr
Macadamianötter 150 gr
Kanderadeapelsiner 100 gr
Kellogs 50 gr
Caraque (Mörkchoklad) 250 gr

Hacka nötterna grovt man vill ha lite bitar i, inte bara smulor. Samma gäller Cornflaksen krossa men inte pulver. Fin hacka dom kanderade apelsinerna. Smält chokladen så den håller 45-50 grader. Blanda allt i en bunke, häll ut på smörpapper och låt svalna i kylen. Sen när Crispen stelnat är det bara att bryta den i bitar man vill ha.

Kalamansigelé

Kalmansipuré 500 gr
Socker 100 gr
Vaniljstång 1/2 st
Gelantinblad 3,5 st

Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka hälften av Purén med sockret och vaniljstången. När det kokar tar du av det och har i gelatinet. Sen avslutar man med att ha i andra hälften av purén i blandningen. Sen är det bara att hälla gelén i valfri form och frysa eller kyla den. När den är hård tar man bara ut den och skär eller stansar formar man vill ha av den.


Timjanskum

Mjölk 200 gr
Timjan några kvistar
Sockerlag 100 gr
Gelantinblad 1 st

Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka mjölken med timjan och låt den stå och dra i en timme. Smält i gelatinet och sila blandningen. I med sockerlagen , sen är skummet klart. Fyll upp i en siphon i med två kolsyrepatroner och kyl den.