fredag 30 januari 2009

Fredagsdesserten V.5



Jag får en del mail från folk som vill ha mer recept här på bloggen, vad folk också vill ha är saker dom klarar av att göra hemma som går hyfsat fort. Ska jag vara ärlig är det oftast helt tvärt i mot hur jag normalt jobbar, men nu ska jag ändra på det. Jag ska börja med en lätt gjord dessert varje fredag i den mån jag hinner, som jag ska kalla något så simpelt som Fredagsdesserten.

Först ut blir en Vitchokladmousse med hallongéle och chokladcrisp. Min Flickvän är i Lindvallen hela veckan så hon bad om att få Vitchokladmousse när hon kommmer hem på Söndag, och självklart får hon det.

Vitchokladmousse ca 6 personer

Äggula 40 gr

Socker 25 gr
Vatten 25 gr

Vitchoklad 100 gr

Gelantinblad 1 st
Grädde(lättvispad)200 gr

Vispa äggulorna fluffigt, koka vatten och socker, häll det försiktigt över dem fluffiga äggulorna och vispa dem kalla. Smält chokladen till ca 45 grader så den känns riktigt varm, smält även gelantinet och blanda det snabbt med äggulorna så det inte blir klumpar, gelantinet bör vara så varmt att det nästan bränner på fingret. När gelantinet är i blanda i chokladen ordentligt avsluta med den lättvispade grädden. Fyll upp i glas och kyl.

Hallongelé

Hallonpuré 150 gr
Socker 30 gr
Vatten 30 gr
Citronsaft 20 gr
Gelantinblad 1 st

Hallonpuré tänker ni kan man ju inte köpa, jo det kan man på tex Fine Food men man kan också göra egen. Koka frystahallon med 10 % socker och mixa försikigt, sila sedan genom en sil så har du din egna puré. Man kan skita i gelén också och bara ta frystahallon om man har bråttom.

Koka Hallonpuré, socker, vatten och citronsaft i med gelantinet som givetvis är blötlagt i kallt vatten innan. Gelén bör kylas ner innan man fyller på moussen, som då måste vara stelnad.

Chokladcrisp

Hasselnötter 75 gr
Macadamia 75 gr
Mörkchoklad 125 gr
Kellogs 25 gr

Nu till det lättaste och det godaste, grovhaka nötterna (man kan ha vilka nötter man vill) och flingorna blanda med smält choklad som bör vara varm runt 50 grader, häll ut det på en plåt och frys det. Bryt sedan bitar och ha dem ovanpå moussen. Det här är jätte lätta grejer ,och kom i håg att man kan hoppa över gelén och bara ta frystahallon i stället om man har bråttom, det går lika bra.