måndag 13 april 2009
Surdeg
Jag och Linda tröttnade på att äta dåligt dyrt bröd från affären, så vi beslutade oss för att starta en surdeg.
Recept på surdeg från Jan Hedhs Brödbok
Dag 1
Vatten 2 dl 35 grader
Ekologiskt vetemjöl 200 gr
Rårivet äpple 100 gr
Blanda dessa ordentigt i en bunke med lock och låt surdegen stå ute i tre dagar i en temperatur som ligger någonstans mellan 26-30 grader.
Det är bra om man rör i surdegen lite varje dag.
Dag 4 så tillsätter man 200 gr mjöl och 200 gr 35 gradigt vatten, man blandar om noga och låter den sedan stå ute ytterligare en dag. Sen är surdegen klar!
Dag 5 valde vi att baka en surdegslimpa. För att baka en surdegslimpa behöver inte vara något proffs eller någon Pain de Martin :-)
Surdegslimpa 1 st baktemperatur 250 grader ca 25-30 min
Vatten 170 gr
Surdeg 85 gr
Mjöl 280 gr
Jäst 4 gr
Salt 9 gr
Blandas 10 min på lägsta hagstigheten och 2 min på tvåan
Som ni ser har jag dragit tre snitt i surdegsbrödet då blir slut resultatet så här