torsdag 11 december 2008

Julgodis del 4

I dag ska vi göra en härlig julchokladkola.Receptet blir ca 50 kolor

Grädde 250 gr
Honung 100 gr

Koka grädde och honung och häll det över mörka chokladen, och blanda den klumpfri med tex en mixerstav. Nu har man gjort en Ganache även kallad tryffel.

Mörkchoklad helst runt 65 % 420 gr



Så här ser det ut.
Sen tar man socker vatten och glykos och kokar det till 158 grader. Pensla kanterna med vatten lite då och då ,för att hindra att sockerkristaller bildas och förstör karamellen.

Socker 170 gr
Glykos 170 gr
Vatten 80 gr
Kokas till 158 grader



Så här

Sen blandar man karamellen med Ganchen och kockar alltsammans till 118 grader



Man får passa sig att man inte har för höglåga så att det bränner i botten.



När kolan nått 118 grader häller man den i ett bläck eller en ungform, glöm dock inte att ha plastfilm i botten. Här är det Tea som assisterar på bilden. Välkommen in i gänget också. Ha kolan ute en liten stund, så den får svalna av sig lite. Stoppa sedan in kolan i frysen.



Skär upp snygga bitar och servera den hur du känner för.